Oog in oog … met de osteopaat

 In Publicaties

Osteopathie is een geneeswijze die niet louter het bewegingsapparaat onderzoekt, daar waar klachten zich vaak manifesteren, maar het gehele lichaam betrekt in het onderzoek. Indien het evenwicht tussen bewegende delen in het lichaam, zoals gewrichten, spieren, organen, bloedvaten en zenuwen, verstoord is kan dit vroeger of later ergens in het lichaam tot problemen leiden. Lage rugpijn kan zo’n probleemgebied zijn met vele onderliggende oorzaken.

Een voorbeeld uit de praktijk:
Een man van 71 jaar oud bezoekt mijn praktijk, hij klaagt sinds enkele maanden over lage rugpijn, soms met uitstraling naar zijn onderbenen, die zonder enige aanleiding begonnen zijn en die hij nooit eerder gehad heeft , met een forse stijfheid in zijn rug. X-foto’s die onlangs gemaakt zijn, lieten geen bijzonderheden zien, de diagnose van de huisarts was blokkade van de S.I.-gewrichten, ( S.I.= Sacro-Iliacaal oftewel heiligbeen-bekken ).

Ook ik vond bij onderzoek deze diagnose, blokkade van de heiligbeen-bekkengewrichten, maar eigenlijk begint dan pas het onderzoek van de osteopaat; welke structuur is verantwoordelijk voor het ontstaan van deze klacht?

Dat bleek in dit geval een beperkte beweeglijkheid van de prostaatregio te zijn, een klein orgaan, gelegen laag in het bekken, en verbonden met het heiligbeen, één van de deelnemende botten van het S.I-gewricht.

Behandeling van deze regio en de bijbehorende invloeden van en naar bloedvaten en zenuwen, leidde tot normalisatie van bewegen van interne structuren en het heiligbeen met de bijbehorende zenuwen, waardoor de klachten verdwenen. Overigens was de functie van de prostaat bij deze patiënt prima, er was een paar jaar geleden bij routineonderzoek een geringe vergroting vastgesteld, niet abnormaal bij het ouder worden, doch er waren toen en nu geen klachten, en een gemeten PSA-waarde – prostaatwaarde – in het bloed was normaal.

Kortom; een fraai voorbeeld van oorzaak en gevolgketen van twee totaal verschillende weefsels, zoals wij die in de osteopathische praktijk op allerlei plekken in het lichaam dagelijks tegenkomen.

Artikel over casuistiekbeschrijving osteopathie en lage rugpijn, verschenen in de Ahrenberger, oktober 2012, oog in oog