Weer een simpele sportblessure?

 In Uit de praktijk

Kunnen sportblessures, die spontaan ontstaan, überhaupt wel simpel zijn? Een patiënt beoefent een bepaalde sport immers al jaren, vaak zonder een verandering in het trainings- en wedstrijdschema. Waarom dan nu in een keer klachten? Als je alles normaal vindt en jezelf geen vragen stelt, dan kun je ook niets bijleren. Ik heb nog heel veel vragen.

Zo zag ik een patiënt van 51 jaar. Hij liep al jaren hard, echt lange afstanden en regelmatig. Hij begon last te krijgen van kramp in de beide kuiten; juist tijdens het hardlopen.

Mijn onderzoek bracht aan het licht dat er een te hoge spanning in een gedeelte van het ruggenmerg zat en wel ter hoogte van de 10e borstwervel. Door het lopen ontstond er een onaangename trilling in dit ruggenmerg, met een overprikkeling van de kuitspieren tot gevolg.

Oorzaak? Ik denk dat dit probleem is ontstaan door een bijzonder letsel, Hoogstwaarschijnlijk toen hij 19 jaar was. Ik heb patiënt gevraagd of hij zich een bijzonder letsel kon herinneren. Dit was inderdaad zo. Hij was op die leeftijd als fietser van de zijkant geschept door een auto en op de motorkap terecht gekomen; iets waar het ruggenmerg niet tegen kan.

Het begrijpen van het probleem legt de basis voor een positieve aanpak door de osteopaat.

Na 2 behandelingen kon de patiënt weer klachtenvrij hardlopen. Wij hebben afgesproken om de situatie over 3 maanden nog eens te evalueren.