Darmkrampjes

 In Uit de praktijk

Onlangs zag ik een 2 maanden oude baby. Een osteopaat ziet steeds meer baby’s, omdat het werk van een osteopaat bij baby’s en kinderen steeds meer bekendheid krijgt. Het is niet altijd zo dat er sprake is van grote problemen, maar een huilbaby is geen pretje. Dat hoef ik geen enkele ouder van zo’n huilbaby te vertellen. Los nog van het feit dat zo’n baby niet voor niets huilt. Hij probeert ons iets duidelijk te maken en aangezien zijn woordenschat nog niet zo groot is, rest hem niets anders dan te huilen. Althans, zo zie ik dat.

Deze baby bleek een spanning te hebben in een gedeelte van het diafragma, het middenrif. Is dat vervelend? Ja, want dit belemmert de lymfestroom vanuit de buik, en daar zit 80% van je lymfestelsel. De in de buik liggende darmen zijn niet slecht, alleen is hier wat meer druk en daardoor ook een grotere gevoeligheid voor bijv. koemelk. Echter, koemelk is niet de oorzaak. De koemelk maakt het probleem duidelijk. Als koemelk de oorzaak was, dan zouden alle baby’s wel last hebben.

De spanning van dit diafragmagedeelte wordt vaak en ook nu weer veroorzaakt door een emotionele stress in combinatie met een mechanische stress, met een schrikelement, het even stokken van de ademhaling.

Daarnaar gevraagd aan moeder bleek dat zij 3 weken voor de bevalling in het verkeer in een vervelende situatie te hebben gezeten. Op de snelweg naar Tilburg, met een redelijke snelheid op de linker weghelft, kon zij op het allerlaatste moment ontsnappen aan een kettingbotsing tussen 2 auto’s.

Dick Swaab, een beroemd neuroloog en auteur van het boek Wij zijn ons brein geeft aan dat de baby al tijdens de zwangerschap gevoelig is voor allerlei stoffen (alcohol, drugs etc.) en ook geluiden (bijv. klassieke muziek), maar neem maar van mij aan dat dit ook geldt, misschien zelfs nog veel meer, voor emotionele zaken.