Lagerugpijn met uitstraling naar beide benen

 In Uit de praktijk

Osteopathie is een geneeswijze die niet louter het bewegingsapparaat onderzoekt, daar waar klachten zich vaak in manifesteren, maar het gehele lichaam betrekt in het onderzoek. lndien het evenwicht tussen bewegende delen in het lichaam, zoals gewrichten, spieren, organen, bloedvaten en zenuwen verstoord is, kan dit vroeger of later ergens in het lichaam tot problemen leiden. Lage rugpijn kan zo’n probleemgebied zijn, met vele onderliggende oorzaken.

Een man van 71 jaar oud bezocht mijn praktijk. Hij klaagde sinds enkele maanden over lage rugpijn, soms met uitstraling naar zijn onderbenen, die hij nooit eerder had ervaren en zonder een duidelijke aanleiding waren begonnen. Röntgenfoto’s, die onlangs gemaakt zijn, lieten wel wat slijtage zien, maar dat paste bij zijn leeftijd. De diagnose van de huisarts was een blokkade van de SI-gewrichten, (S.I.= Sacro-lliacaal oftewel heiligbeen-bekken).

Ik constateerde deze blokkade van de heiligbeenbekkengewrichten ook, maar mijn onderzoek van het hele lichaam bracht nog een probleem aan het licht. Er bleek in dit geval een beperkte beweeglijkheid van de prostaatregio te zijn. Dit is een klein orgaan, gelegen laag in het bekken, en verbonden met het heiligbeen, één van de deelnemende botten van het SI-gewricht. Behandeling van deze regio en de bijbehorende bloedvaten en zenuwen heeft geleid tot een normalisatie van bewegen van de interne structuren en van het heiligbeen met de bijbehorende zenuwen, waardoor de klachten verdwenen.