Lagerugklacht met uitstraling been

 In Uit de praktijk

Een vrouw van 43 jaar komt bij me met heftige pijnklachten van de lage rug, uitstralend naar rechterbil en –been. In de afgelopen jaren heeft ze vaker lagerugklachten gehad, meestal zonder uitstraling. Nu zijn de klachten ontstaan na een lange busreis twee weken geleden.

Onderzoek wijst op een beperkte beweeglijkheid van een aantal lendewervels, het rechter SI-gewricht (gewricht tussen bekken en heiligbeen), en een gespannen bilspier. Er zijn geen duidelijke neurologische symptomen die mogelijk kunnen wijzen op een hernia.

Geen spier zal vanzelf in zo’n hoge spanning komen, dus moet er meer aan de hand zijn. Bij onderzoek blijkt bewegingsverlies ter hoogte van de dunne darm, daar waar de dunne darm overgaat in de dikke darm, rechts laag in de buik. Bij navraag blijkt er zes jaar geleden een fikse darminfectie te zijn geweest, waarvoor ze ook in het ziekenhuis heeft gelegen. Nadien is ze goed genezen, hoewel ze dat eerste jaar nog weleens buikpijn had. Deze vroegere darminfectie zou heel goed de oorzaak van dit huidige bewegingsverlies van de darm kunnen zijn, wat reflexmatig weer leidt tot spanning in de bilspier. Deze spanning van de bilspier zorgt weer voor prikkeling van de zenuw die vanuit de lage rug door deze spier naar het been gaat.
Daarmee is het verhaal van de patiënt en de gevonden bevindingen logisch verklaarbaar, wat een goede prognose is voor de behandeling.
Na enkele behandelingen van de buik waren de meeste gewrichten van de lage rug en het rechter SI-gewricht genormaliseerd in hun bewegen. Overigens kreeg patiënte tijdens de eerste behandelingen nog serieuze darmklachten, die later afnamen en weer verdwenen.
Na controle drie weken later bleek ook de laatste lendenwervel weer goed te bewegen en was mevrouw klachtenvrij.

Deze casus is een mooi voorbeeld van de grote samenhang in het lichaam tussen hele verschillende weefsels; in dit geval de darm die klachten van de lage rug als gevolg kan hebben.