Verbanden leggen
Omdat de osteopaat het hele lichaam meeneemt in zijn onderzoek leert hij ook steeds beter de verbanden leggen tussen de diverse problemen in het lichaam. Ook als de problemen zich “ver” uit elkaars buurt manifesteren blijken er toch vaak relaties te liggen. En dat kan dus ook inhouden dat zodra hij met een probleem heeft kunnen afrekenen dat ook andere problemen langzaam afnemen.
Zo zag ik eens een man van 53 jaar voor de 1e keer. Weliswaar een sportieve kerel- hij zat wekelijks op de racefiets- maar daarnaast bracht hij ook veel uren door in zijn auto en achter zijn PC ; dus veel zittend werk. Hij gaf als hoofdklacht een pijn in zijn rechterbil aan, die zodra hij langer in zijn auto moest zitten, ook uitstraalde naar zijn rechterbeen. Deze klacht bestond sinds maart 2015, mogelijk als gevolg van een val van zijn racefiets op zijn rechterheup, een jaar geleden. Op mijn vraag of hij nog meer klachten had zei hij nee, maar aangezien je als osteopaat nog eens het hele lichaam doorneemt, kwamen ook een regelmatige last van maagzuur en een recente ontsteking van zijn mondslijmvlies naar voren. Patiënten vermelden deze zaken niet, zij komen immers voor hun rug-/bilklacht, maar voor een osteopaat zijn de klachten niet minder interessant.
Uit onderzoek bleek dat het rechter gedeelte van zijn middenrif ( diafragma ) een te hoge basisspanning kende en dat dit de lymfestroom vanuit het rechterbeen belemmerde. Nu wordt de kracht van de lymfestroom niet alleen bepaald door het diafragma, maar ook door de aanspanningen en ontspanningen van de spieren in het bewegingsapparaat, bijv. door de spieren in de benen. Echter, die worden juist bij het vele zitten niet gebruikt. Een belangrijk lymfeknooppunt zit in de bil en kan bij vollopen druk gaan uitoefenen op de bekende ischiaszenuw.
Als osteopaat wil je ook altijd weten waarom dit diafragma is gaan haperen. Dit blijkt toe te schrijven te zijn aan een letsel op 14-jarige leeftijd. Daar dient ademnood bij aanwezig te zijn geweest. Daarnaar aan patiënt gevraagd, geeft deze aan dat hij op die leeftijd uit een boom is gevallen. Er zal vast wel ademnood geweest zijn, want patiënt heeft later te horen gekregen dat zijn broer hem aan zijn benen naar het huis had gesleept.
Zijn de af en toe opspelende maagzuur en mondslijmvliesproblemen toeval? De cardia ( een klepje dat de maag dient te sluiten en dient te voorkomen dat er maagzuur in de slokdarm komt ) ligt in dit diafragma en kan dus soms door een dysbalans in spanning de maag niet goed afsluiten.
En mogelijk dat de zure lucht vanuit de maag ook voor een kwetsbaar milieu zorgt in de mond. We gaan het zien als ik het diafragma behandeld heb.