Over osteopathie

 In Publicaties

Deze keer vertelt één van de osteopaten, Marc van Leeuwen, iets meer over osteopathie, een geneeswijze die steeds meer in de belangstelling staat.

Osteopathie

De osteopathie ziet het lichaam als een geheel dat bestaat uit drie van elkaar afhankelijke en nauw verbonden systemen:
– het bewegingsapparaat met botten, de wervelkolom, spieren en gewrichten
– de inwendige organen met bijbehorende bloed- en lymfevaten
– de schedel, hersenvliezen, het zenuwstelsel en de hersenvochtcirculatie

Deze systemen staan met elkaar in contact via de bloedsomloop, het zenuwstelsel en via de overal in het lichaam aanwezige vliezen, die alles met elkaar verbinden.
Belangrijk om te leren uit het bovenstaande is dat een storing in het ene systeem kan leiden tot klachten in een ander systeem.

Een voorbeeld: Iemand heeft schouderpijn rechts, zonder voorafgaande val of overbelasting. Bij onderzoek blijkt een slijmbeursontsteking in de schouder hiervoor verantwoordelijk. Maar in plaats van te kiezen voor een plaatselijke behandeling van deze slijmbeurs zal een osteopaat zich eerst afvragen waarom die slijmbeurs is gaan irriteren. Het zou kunnen zijn dat de oorzaak gelegen is in bewegingsverlies van de vliezen rondom de lever, die rechts hoog in de buik liggen. Door spanning in deze vliezen met al zijn verbindingen wordt uiteindelijk harder getrokken aan het rechter sleutelbeen en de rechter schoudergordel waardoor de slijmbeurs extra onder druk komt. Er hoeft dan niet veel extra belasting op deze schouder te komen of een slijmbeursontsteking is het gevolg. De behandeling zal dan gericht zijn op de vliezen rondom de lever, en niet primair op de schouder. Die herstelt vanzelf, als de vliezen vanuit de lever hun normale spanning hervonden hebben.

“Ik ben steeds enthousiaster over osteopathie door mijn ervaringen van de laatste paar jaar. Er zijn soms frappante relaties tussen de klacht van een patiënt en de eigenlijke oorzaak die vaak op een heel andere plek ligt in het lichaam, en vaak al veel langer aanwezig is. Door een bepaalde trigger, dat kan van alles zijn, bijvoorbeeld een val of een emotionele gebeurtenis, escaleert dit tot de uiteindelijke klacht van een patiënt”, aldus Marc.

Voor wie is osteopathie bedoeld?

Er zijn oneindig veel voorbeelden te noemen van stoornissen die ontstaan in diepere structuren van het lichaam die leiden tot klachten aan het bewegingsapparaat, zoals bv. rug-of nekklachten, maar ook hoofdpijn, chronische kaakholteproblematiek of slijmbeursontstekingen kunnen het gevolg zijn. In feite kan zo’n stoornis overal in het lichaam tot gevolgen leiden.
Osteopathie kan dus helpen bij uiteenlopende klachten, maar is zeker zinvol als andere behandelingen te weinig soelaas bieden, of als klachten steeds weer terugkomen. Een andere zienswijze is dan op zijn plaats.

De studie tot osteopaat voor fysiotherapeuten omvat zes jaar, een gediplomeerde osteopaat is te herkennen aan de titel D.O.-MRO. Behandelingen worden door bijna alle verzekeraars geheel of gedeeltelijk vergoed.

Marc van Leeuwen is osteopaat D.O. – MSc. Ost.

Artikel over Osteopathie, inclusief casus-voorbeeld, de Ahrenberger, 2009