Post-covid syndroom en Osteopathie

 In Publicaties

In een eerder schrijven hebben wij aandacht gevraagd voor de kans, die onzes inziens osteopathie gegund zou mogen worden bij de behandeling van de long covidklachten. In een recent artikel van de NRC van zaterdag 11 juni 2022 wordt de actuele stand van zaken belicht. Hierin wordt, beter dan in eerdere artikelen, naar voren gebracht dat bepaalde resterende conditieklachten toegeschreven kunnen worden aan opgelopen schade in de kleine bloedvaten bij het hart en de longen. Simpel gezegd, littekenweefsel.

Daarnaast lijkt de wetenschap steeds meer te voelen voor de negatieve impact van het coronavirus op de reeds latent in het lichaam sluimerende andere virussen, of partikels daarvan, zoals die van het Epstein-Barr virus; de veroorzaker van de ziekte van Pfeiffer.

Dit laatste fenomeen lijkt m.n. de hoofdrol te spelen bij de groep patiënten met centraal neurologische klachten; hoofdpijn, duizelingen, aanhoudende verhoging, verlies van reukvermogen en slaapproblemen, gebrek aan concentratie en vergeetachtigheid; de zgn. “hersenmist”.

Het aantal patiënten dat ons weet te vinden voor deze laatste serie klachten wordt steeds groter. Zij tevreden en wij tevreden dat wij in dit enorm belastende long covid verhaal een positieve rol mogen spelen.